társapa

András története

András (34) egy leszbikus párral, társszülőként vállalt gyermeket.

Az első kérdésem az, hogy röviden mesélj magadról: ki vagy, milyen családi körülmények között élsz?

34 éves vagyok, egy nemzetközi nonprofit szervezetnél dolgozom. És van egy másfél éves fiam, Dávid. Az anyukája párkapcsolatban él egy másik nővel, hárman neveljük a gyereket közösen.

József története

József, aki párjával él, egy nőpárral, társszülőként vállalt gyermeket.

Oda kellene visszautazni az időben, amikor jött a gondolat, hogy szeretnél szülővé válni. Azt tudom rólad, hogy van egy egyéves kislányod.

Azt régóta tudtam, hogy valamikor majd szeretnék gyereket. Hét-nyolc éve kezdtem ezzel komolyabban foglalkozni. El is kezdtem akkoriban körülnézni internetes fórumokon, találkoztam is egy leszbikus párral. Otthon Michalnak még nem mondtam el, azt gondoltam, majd akkor, ha úgy látom, hogy menni fog.

Tehát párkapcsolatban éltél…

Igen, 11 éve élünk együtt. Michal lengyel, de beszél magyarul. Igazából csak én mondtam, hogy gyereket szeretnék, ő tíz évvel fiatalabb is nálam. Szóval beszéltem egy párral, de nagyon zavart, ahogy ismeretlenül elkezdtek méregetni, hogy én jó vagyok vagy nem, így ezt elejtettem, többet nem találkoztunk.

Janka és Reni története

Janka (38) és Reni (34) együtt neveli Janka gimnazista nagyfiát és közösen vállalt gyermeküket. Ahogyan ők mondják, néha olyanok, mint egy nagy olasz család: szülők, rokonok, testvérek három oldalon, társapa... De úgy tűnik, sikerül megtalálniuk a legjobb megoldásokat.

Szerintem ott kezdjük, ahol egy kapcsolat is elkezdődik: megismerkedtetek, aztán együtt voltatok egy ideje, úgy döntöttetek, gyereket vállaltok. Én semmit nem tudok rólatok, „szűz füllel” hallgatom…

Janka: Hat éve vagyunk egy pár. Nekem a volt házasságomból van egy 15 éves nagyfiam. Reni is mindig vágyott gyerekre, ez nem is volt kérdés. Persze számára sokáig dilemmát jelentett, hogy marad-e ebben a kapcsolatban, vagy a társadalmi nyomás hatására inkább belemegy egy normál hetero házasságba, kapcsolatba a gyerek miatt. De erről inkább te beszélj…

Feliratkozás társapa csatornájára