társszülők

A családbafogadó gyámság: megoldás válás esetén?

Jogsegély-szolgálatunk nemrég szerzett közvetlen tapasztalatot a családbafogadó gyámság jogintézményének működéséről. Mivel ez több ügyfelünk számára is érdekes lehet, bemutatjuk, mi is ez a jogintézmény.

Kati és Éva (a neveket megváltoztattuk) együtt vállalt gyermekeket: tíz évig éltek együtt, és mindketten szültek egy gyermeket. Mivel kapcsolatuk megromlott, úgy döntöttek, hogy felbontják bejegyzett élettársi kapcsolatukat és különköltöznek. Ugyanakkor azt szerették volna, hogy a most 4 és 6 éves testvérek ne váljanak el egymástól: továbbra is Katival lakjanak, aki eddig is több időt töltött velük, de persze Éva is rendszeresen tarthassa velük a kapcsolatot.

András története

András (34) egy leszbikus párral, társszülőként vállalt gyermeket.

Az első kérdésem az, hogy röviden mesélj magadról: ki vagy, milyen családi körülmények között élsz?

34 éves vagyok, egy nemzetközi nonprofit szervezetnél dolgozom. És van egy másfél éves fiam, Dávid. Az anyukája párkapcsolatban él egy másik nővel, hárman neveljük a gyereket közösen.

Janka és Reni története

Janka (38) és Reni (34) együtt neveli Janka gimnazista nagyfiát és közösen vállalt gyermeküket. Ahogyan ők mondják, néha olyanok, mint egy nagy olasz család: szülők, rokonok, testvérek három oldalon, társapa... De úgy tűnik, sikerül megtalálniuk a legjobb megoldásokat.

Szerintem ott kezdjük, ahol egy kapcsolat is elkezdődik: megismerkedtetek, aztán együtt voltatok egy ideje, úgy döntöttetek, gyereket vállaltok. Én semmit nem tudok rólatok, „szűz füllel” hallgatom…

Janka: Hat éve vagyunk egy pár. Nekem a volt házasságomból van egy 15 éves nagyfiam. Reni is mindig vágyott gyerekre, ez nem is volt kérdés. Persze számára sokáig dilemmát jelentett, hogy marad-e ebben a kapcsolatban, vagy a társadalmi nyomás hatására inkább belemegy egy normál hetero házasságba, kapcsolatba a gyerek miatt. De erről inkább te beszélj…

Feliratkozás társszülők csatornájára